Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για ρατσισμό και ξενοφοβία

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012



«Απόλυτη προτεραιότητα» αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ, στη σημερινή συγκυρία, η ψήφιση του σχεδίου νόμου για την «καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας». Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι η ανάγκη για θωράκιση της κοινωνίας απέναντι σε εκδηλώσεις ρατσισμού....


και ξενοφοβίας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και επισημαίνει ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις απέναντι σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού, με μοναδικό κριτήριο τα χαρακτηριστικά της ομάδας, προσβάλλουν κάθε δημοκρατικό πολίτη αυτής της χώρας, τονίζει το real.gr

Υπογραμμίζεται επίσης ότι «ο ακραίος ρατσιστικός δημόσιος λόγος, που υποκινεί, αλλά και επαινεί τέτοιες ενέργειες, είναι πέρα από τα όρια των νομικών, αλλά και ηθικών αρχών μιας οργανωμένης πολιτείας».

Υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση, ότι το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, είχε επεξεργαστεί και καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, με σκοπό τη διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης, με την καταπολέμηση, δια μέσου του ποινικού δικαίου, των ακραίων ρατσιστικών και ξενοφοβικών πράξεων, ιδίως μάλιστα της δημόσιας υποκίνησης σε βία ή της καλλιέργειας μίσους κατά συνανθρώπων μας.

Επιπλέον, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η τέλεση κάθε αδικήματος (π.χ. φθορές, εξυβρίσεις, σωματικές βλάβες) με ρατσιστικό κίνητρο πρέπει να τιμωρείται βαρύτερα, όπως, επίσης, πρέπει να επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις σε νομικά πρόσωπα (π.χ. πρόστιμα ή αφαίρεση άδειας λειτουργίας σε σωματεία και εταιρείες), των οποίων τα μέλη και η διοίκηση επιδιώκουν συστηματικά τη διάπραξη ρατσιστικών αδικημάτων.

Ωστόσο, όπως, υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση, το νομοσχέδιο, παρά το γεγονός ότι είχε ολοκληρωθεί η επεξεργασία του στην αρμόδια Επιτροπή επί κυβέρνησης Παπαδήμου, δεν εισήχθη ποτέ στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Τώρα που πλέον όλοι, έστω και όψιμα, έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και τον κίνδυνο εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας, επείγει να προωθηθούν άμεσα εκείνες οι ρυθμίσεις που θα θωρακίζουν το νομικό οπλοστάσιο κατά του ρατσισμού και της βίας και θα εναρμονίζουν την εθνική έννομη τάξη με τις επιταγές του ευρωπαϊκού δικαίου», καταλήγει η ανακοίνωση.

trelokouneli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.