Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012

Τι σημαίνουν τα γράμματα & οι αριθμοί στα ελαστικά; Μέρος 2ο


αναγομώσιμο ελαστικό
Δείτε κάποιες επιπλέον πληροφορίες στην ανάλυση των γραμμάτων και αριθμών που έχουν πάνω τους τα ελαστικά των επαγγελματικών οχημάτων!

Στο μέρος 1ο αναφερθήκαμε στο πως μπορούμε να διαβάσουμε κάποιες βασικές πληροφορίες και τι σημαίνουν τα γράμματα επάνω στα λάστιχα μη επαγγελματικών οχημάτων, όπως για παράδειγμα στα αυτοκίνητα. 

Στο μέρος 2ο, θα κάνουμε και μια αναφορά στα ελαστικά των επαγγελματικών οχημάτων – φορτηγά και λεωφορεία – όπου υπάρχουν δυο - τρεις ακόμα επιπλέον πληροφορίες τις οποίες αξίζει να αναφέρουμε! 

αναγομώσιμο ελαστικό

Regroovable: Το ελαστικό είναι αναγομώσιμο, δηλαδή όταν φθαρεί δεν είναι ανάγκη να αλλαχτεί. Αναγομώνεται (μπαίνει ξανά η επιφάνεια με τα αυλάκια επάνω) και τοποθετούνται στον πίσω άξονα. ΠΑΝΤΑ τα ελαστικά του μπροστινού άξονα αλλάζονται με καινούρια!! Θέμα ασφάλειας! 

Στην ένδειξη μέγιστου βάρος που μπορούν να μεταφέρουν, υπάρχουν δύο νούμερα: 136/140. Αυτό μας πληροφορεί για το μέγιστο βάρος σε μονό και διπλό ελαστικό. Άμα παρατηρήσετε, όλα τα μεγάλα επαγγελματικά έχουν δύο λάστιχα στον πίσω άξονα

δείκτης φθοράς ελαστικούΣε όλα επίσης θα βρείτε και έναν «δείκτη φθοράς», ένα σημαδάκι μέσα στα αυλάκια του ελαστικού που δείχνει το πόση είναι η μέγιστη επιτρεπόμενη φθορά. 

Όταν το πέλμα φτάσει αυτόν τον βαθμό φθοράς, τότε το ελαστικό πρέπει να αλλαχτεί ή αναγομωθεί. Συνήθως σημειώνεται με ένα βελάκι επάνω στο προφίλ του ελαστικού, ή βρίσκεται σε όλη την επιφάνεια του πέλματος. Αξίζει να αναφέρουμε πως δείκτη φθοράς, μπορούμε να βρούμε και στα ελαστικά των Ι.Χ. αυτοκινήτων. 

Τελειώνοντας, σε μερικά λάστιχα μπορεί να υπάρχουν βελάκια που δείχνουν κύκλο. Βρίσκονται δηλαδή σε ολόκληρο το προφίλ. Αυτά μας πληροφορούν για τη φορά περιστροφής του ελαστικού!! 

φορά περιστροφής ελαστικού

Αυτή ήταν λοιπόν η αποκρυπτογράφηση των βασικών σημείων του κώδικα «λάστιχα»! 

Τώρα που ξέρουμε, μπορούμε να διαλέξουμε τα κατάλληλα «παπούτσια» για το αμαξάκι μας που να καλύπτουν τις ανάγκες μας!! Καλές βόλτες λοιπόν, και… προσοχή στους δρόμους!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.