Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Μειώνονται κόμιστρα σε ταξί - λεωφορεία

Η ΚΡΙΣΗ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μειώνονται κόμιστρα σε ταξί - λεωφορεία
Του Λεωνίδα Λιάμη
Μείωση των κομίστρων για να καταστήσουν το ταξί πιο ελκυστικό μεταφορικό μέσο στις μετακινήσεις των πολιτών, δρομολογεί ο κλάδος, σε μια προσπάθεια να βάλει «φρένο» στην πτώση της κίνησης που έχει επιφέρει η κρίση, «ροκανίζοντας» πάνω από το 50% του τζίρου ανά βάρδια, έναντι του 2008. «Το κόμιστρο είναι ακριβό για αυτή την εποχή και το ταξί έχει καταστεί μεταφορικό μέσο πολυτελείας», παραδέχθηκε χθες ο πρόεδρος του σωματείου ιδιοκτητών ταξί «Ο Ερμής», από τη Θεσσαλονίκη.


Η πρόταση, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Γιαννακάκη, έχει βρει ευήκοα ώτα σε όλη την επικράτεια. Οι σκέψεις που υπάρχουν στις τάξεις των ιδιοκτητών ταξί της χώρας είναι να γίνουν παρεμβάσεις εκτός συντελεστών. «Θα μπορούσε ενδεχομένως η ελάχιστη διαδρομή από τα 3,20 ευρώ, να πέσει στα 3 ευρώ, ή να μην υπάρχει η μονή και η διπλή ταρίφα και στη θέση της να θεσπιστεί ένα ενιαίο τιμολόγιο, το οποίο για τα πρώτα 5 ή 10 χιλιόμετρα για παράδειγμα να χρεώνει υψηλότερο κόστος ανά χιλιόμετρο και όσο η απόσταση μεγαλώνει, να πέφτει η χιλιομετρική κοστολόγηση», είπε χαρακτηριστικά.
Αναδουλειές
Αναφερόμενος στην... αναδουλειά που έχει «χτυπήσει» τον κλάδο, υποστήριξε ότι «στις καλές εποχές, πριν δηλαδή το 2009, ο τζίρος ανά βάρδια ήταν στα περίπου 120 ευρώ, ενώ σήμερα έχει υποχωρήσει σε κάτι μεταξύ 50 και 70 ευρώ, καταγράφοντας μια μείωση σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%». Υπερθεματίζοντας για την ανάγκη υιοθέτησης νέων χαμηλότερων κομίστρων, ο κ. Γιαννακάκης γνωστοποίησε ότι ότι στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν σήμερα 1.971 ταξί, αλλά με τη μείωση της κίνησης πλεονάζουν και για αυτό πρέπει να παράσχουν ελκυστικότερες υπηρεσίες.
Μειώσεις στα εισιτήρια ανακοίνωσε και το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε., όπως και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Αττικής Α.Ε., που εκτελούν ο δρομολόγιο Θεσσαλονίκης - Αθήνα και αντίστροφα. Συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, καθιερώνεται «λαϊκό δρομολόγιο», με εισιτήριο αξίας 21 ευρώ, που θα ισχύει για το δρομολόγιο των 16.30 μ.μ. μόνο για απλή μετάβαση και για περιορισμένο αριθμό θέσεων.
Επίσης μειώνεται η τιμή του κανονικού εισιτηρίου απλής μετάβασης από τα 42 ευρώ στα 39 ευρώ κι εκείνου με επιστροφή από τα 65 στα 59 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.