Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Αλτσχάϊμερ: 21 ερωτήσεις δείχνουν… πόσο κινδυνεύετε

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012


Μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ εμφανίζουν όσοι διατηρούν τον εγκέφαλό τους σε εγρήγορση. Οι ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης καθυστερούν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, την εμφάνισή της νόσου και βελτιώνουν τις γνωστικές ικανότητες των ασθενών με ήπια συμπτώματα.
Μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ εμφανίζουν όσοι διατηρούν τον εγκέφαλό τους σε εγρήγορση. Οι ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης καθυστερούν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, την εμφάνισή της νόσου και βελτιώνουν τις γνωστικές ικανότητες των ασθενών με ήπια συμπτώματα.

  Το «Εθνος – Υγεία» παρουσιάζει μερικές από τις ασκήσεις αυτές αλλά και το «ερωτηματολόγιο Αλτσχάιμερ» που προσφέρει μια γρήγορη διάγνωση. Οι Αμερικανοί ερευνητές που το συνέταξαν υποστηρίζουν ότι έχει 90% εγκυρότητα. Το τεστ έχει ως εξής: (Ασκήσεις 1-4)
Για πρόληψη Ή συντήρηση της νόσου
Ο εγκέφαλος σε εγρήγορση με σταυρόλεξα και σουντόκου
Τα σταυρόλεξα και τα σουντόκου αποτελούν τις πιο δημοφιλείς ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης. Η ανάγνωση εφημερίδων, οι επισκέψεις σε μουσεία, η ακρόαση ραδιοφώνου και άλλες δραστηριότητες που γυμνάζουν το μυαλό μπορούν, επίσης, να συμβάλουν στην πρόληψη ή τη συντήρηση της νόσου σε πρώιμο στάδιο.
Η γνωστική νευροψυχολόγος Ολγα Λυμπεροπούλου, η οποία είναι γενική γραμματέας της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, προτείνει μερικές ενδεδειγμένες ασκήσεις: Οταν ο ασθενής είναι ξεκούραστος, δώστε του μια λίστα από λέξεις, όπως «εφημερίδα», «απόδημος Ελληνισμός», «ανακύκλωση», «πολιτισμός», «διακύμανση», «μεσίτης» και ζητήστε του να γράψει σε μερικές γραμμές τι σημαίνει καθεμία από αυτές. Επίσης, δώστε του άλλη λίστα λέξεων, όπως «λουλούδι», «τζάκι», «καταιγίδα», «αγγελία», «βιβλιάριο», «Αίγυπτος», «χειμώνας» και ζητήστε του να γράψει τουλάχιστον 6 λέξεις που του έρχονται συνειρμικά στο μυαλό με το άκουσμα καθεμίας από τις λέξεις της λίστας. Τέλος, βάλτε τον να συμπληρώσει προτάσεις γράφοντας κάτι που ισχύει πάντα για καθεμία, όπως «Οι ελέφαντες πάντα…», «Τα τυριά πάντα…», «Οι βαπτίσεις πάντα…», «Ενα έτος πάντα…», «Τα ρολόγια πάντα…», «Η γυμναστική πάντα…» κ.ο.κ.
Απαντήστε με «Ναι» ή «Οχι» και προσθέστε τους βαθμούς που αντιστοιχούν σε κάθε «Ναι».
Τέτοιου είδους ασκήσεις πραγματοποιούνται ατομικά ή ομαδικά στα Κέντρα Ημέρας Ανοϊκών ασθενών και σε ειδικά ιατρεία μνήμης που λειτουργούν στις νοσηλευτικές μονάδες. Στα Κέντρα Ημέρας οι ασθενείς χωρίζονται σε ομάδες και παίρνουν μέρος σε προγράμματα που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης, ιατρική παρακολούθηση, τροποποίηση ενδεχόμενης προβληματικής συμπεριφοράς τους, γυμναστική, λογοθεραπεία και δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης.
Οι οικογένειες ατόμων με Αλτσχάιμερ τα οποία δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω της βαρύτητας της νόσου ή επειδή αντιμετωπίζουν συνοδά προβλήματα μπορούν να απευθυνθούν στο πρόγραμμα «Φροντίδα στο σπίτι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.