Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΑΠΟΩΒΛΗΤΩΝ


Στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) παραπέμπει και πάλι την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαιτίας ενός χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) σε προστατευόμενη...


περιοχή της Ζακύνθου.

Η χωματερή λειτουργεί κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας περί αποβλήτων και, σύμφωνα με την Επιτροπή, συνιστά σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, και ιδίως, για την ωοτοκία των χελωνών Caretta caretta.

Η Ελλάδα πρέπει είτε να κλείσει τον χώρο υγειονομικής ταφής είτε να ευθυγραμμισθεί με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα απόβλητα. Κατόπιν σύστασης του αρμόδιου για το περιβάλλον Επιτρόπου κ. Γιάνες Ποτότσνικ, η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ.

«Καθώς βαδίζουμε προς μια κοινωνία ανακύκλωσης, η υγειονομική ταφή πρέπει να αποτελεί την έσχατη λύση. Και όταν χρησιμοποιείται, δεν μπορεί να είναι εις βάρος της ανθρώπινης υγείας ή του περιβάλλοντος», δήλωσε ο κ. Ποτότσνικ. Και συμπλήρωσε: «Γιατί θα πρέπει να μείνουμε στην ιστορία ως μια γενιά που κατέστρεψε το περιβάλλον, και όχι ως μια γενιά που διατήρησε το περιβάλλον για τα παιδιά μας;».

Η χωματερή βρίσκεται στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, το οποίο δημιουργήθηκε για την προστασία της καρέτα, ενός είδους προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο κατατάσσεται στα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη του πλανήτη.

Οι ανησυχίες της Επιτροπής χρονολογούνται από το 2009. Τον Ιανουάριο του 2012 εστάλη στις ελληνικές αρχές αιτιολογημένη γνώμη με την οποία τους ζητήθηκε να αναλάβουν επείγουσα δράση. Ωστόσο, οι επιθεωρήσεις που διενεργήθηκαν από τις ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο ΧΥΤΑ εξακολουθεί να λειτουργεί κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας.

Εκτός του ότι αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία η χωματερή προκαλεί βλάβες στο περιβάλλον εξαιτίας διαρροών αλλά και διότι προσελκύει γλάρους οι οποίοι κυνηγούν τα νεογέννητα χελωνάκια.

Αν και οι ελληνικές αρχές έχουν αναγνωρίσει το πρόβλημα οι καθυστερήσεις είναι τεράστιες καθώς ακόμη δεν έχει επιλεγεί η θέση για την εγκατάσταση ενός νέου χώρου υγειονομικής ταφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.