Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Δύο χρόνια παραπάνω εργασία για να μην γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο !!!!!!!!!!

Εάν είσαι 65χρονος ιδιωτικός υπάλληλος, ελεύθερος επαγγελματίας, αγρότης κ.λ.π., θα δουλεύεις άλλα δύο χρόνια εάν θέλεις να πάρεις σύνταξη, ώστε να μην απολυθεί κανείς απ' τους υπάρχοντες υπαλλήλους του Δημοσίου !!!!!!!!! Αίσχος !!!!!!! Ντροπή !!!!!!!!!


Αυτή είναι η άποψη που φαίνεται να επικρατεί στους κόλπους της συγκυβέρνησης τα τελευταία 24ωρα, καθώς το δίλημμα που ετέθη από την Τρόικα είναι το εξής:

"Απολύσεις στο Δημόσιο τώρα ή συντάξεις για όλους στα 67. Διαλέξτε..." (*)

(* όπως γράφει ο Τύπος και μεταδίδει η Τηλεόραση)



Εμμένει στο ζήτημα των απολύσεων η τρόικα προτάσσοντας μάλιστα τις αποχωρήσεις στους ΟΤΑ προκειμένου να καλυφθούν τα «κενά» άνω των 2,5 δισ. που εντόπισε στο πακέτο της διετίας 2013 - 2014.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας εκτιμούν πως...  η αποτελεσματικότητα των μέτρων πρέπει να είναι «χειροπιαστή» και μεταξύ των άλλων διαμηνύουν στο οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε απολύσεις ή να βάλει στο πακέτο την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια.
Από την πλευρά της κυβέρνησης αναζητούνται λύσεις στο παραπέντε προκειμένου να καμφθούν οι ενστάσεις της τρόικας και να αποσύρει από το τραπέζι την πρόταση των απολύσεων. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν χθες πως θα δοθεί μάχη για το ζήτημα αυτό.
«Υπάρχει συζήτηση και αξιολόγηση από την τρόικα. Προσπαθούμε να τους πείσουμε για τα επιχειρήματά μας», τόνισε ο Γ. Στουρνάρας εξερχόμενος από το Μαξίμου.
Η διαπραγμάτευση δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Είναι ενδεικτικό πως υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλούσε χθες το μεσημέρι για ζόρικη κατάσταση.
Οι επικεφαλής της τρόικας από το συνολικό πακέτο ενέκριναν περικοπές ύψους 5,5 δισ. ευρώ, για μέτρα 3,5 δισ. ευρώ ζήτησαν μεγαλύτερη εξειδίκευση και για 2,5 δισ. ευρώ εξέφρασαν έντονες αμφιβολίες για την αποδοτικότητά τους.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως αν το οικονομικό επιτελείο τούς παρουσιάσει ισοδύναμα που καλύπτουν με επάρκεια το κενό, οι απολύσεις θα βγουν από την ατζέντα.
Επί του παρόντος όμως η τρόικα εξακολουθεί να μη δέχεται τις προβλέψεις εξοικονόμησης που θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και τη νέου τύπου εφεδρεία.
Ετσι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προτίθεται να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, ακόμη και αυτό της εφεδρείας όπως προτάθηκε προεκλογικά από τη ΝΔ, προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις. Σε χτεσινή σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Δ. Μεταρρύθμισης Αν. Μανιτάκης και Εσωτερικών Ευ. Στυλιανίδης, ο κ. Α. Σαμαράς ζήτησε να εξειδικευτούν τα μέτρα που έχουν προτείνει και απορρίφθηκαν από την τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα αναλύσει τρία σενάρια, στα οποία θα περιλαμβάνεται η αποχώρηση από το Δημόσιο επιπλέον 40.000 υπαλλήλων για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης κατά 150.000 μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο μέχρι το 2015.

-Πρόωρη συνταξιοδότηση: Θα θεσμοθετηθεί ειδικό καθεστώς για τη διετία 2013-2014, στο οποίο όσοι δημόσιοι υπάλληλοι εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια και ολοκληρώνουν τον εργασιακό τους βίο το 2016 ή το 2017 θα συνταξιοδοτούνται άμεσα.
-Διαθεσιμότητα: Με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, που θα ξεκινήσει από τα τέλη του 2012, όσοι λάβουν χαμηλή βαθμολογία και δεν υπάρχει οργανική θέση να τους «υποδεχτεί» λόγω των νέων οργανογραμμάτων, θα τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών τους για έναν χρόνο. Δεν αποκλείεται να αυξηθεί το χρονικό διάστημα της διαθεσιμότητας σε τρία χρόνια.
-Εφεδρεία: Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπαίνει ξανά η προεκλογική πρόταση της ΝΔ για τριετή εφεδρεία στους δημοσίους υπαλλήλους που θέλουν μέχρι και τρία χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν ή για όσους τίθενται σε διαθεσιμότητα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.