Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Ο Πούτιν «απέλυσε» τον υπουργό Άμυνας



Με συνοπτικές διαδικασίες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απομάκρυνε από την κυβέρνηση τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Ανατόλι Σερντιούκοφ, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο σκανδάλου με βασικό θέμα τους όρους πώλησης περιουσιακών στοιχείων των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας. Το σκάνδαλο των δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων σκάνδαλο, που έχει και ροζ προεκτάσεις, βρίσκεται ήδη υπό εξέταση από τις αρμόδιες αρχές. Όπως ανέφερε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, «λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που αφορά το υπουργείο Άμυνας και προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια αντικειμενική έρευνα για όλα τα θέματα, αποφάσισα να απαλλάξω από τα καθήκοντά του τον υπουργό Αμυνας Σερντιούκοφ».


Στην εξαετή θητεία του, ο Σερντιούκοφ είχε αποκτήσει πολλούς εχθρούς εντός των ενόπλων δυνάμεων, καθώς είχε κάνει πολλές περικοπές. Η αντίστροφη μέτρηση όμως ξεκίνησε όταν άρχισαν να δημοσιοποιούνται στοιχεία για πώληση περιουσιακών στοιχείων του υπουργείου Άμυνας σε τιμές πολύ χαμηλότερες από την πραγματική αξία τους. Η επιτροπή που έχει αναλάβει την έρευνα για τις αγοραπωλησίες υπολογίζει ότι το Δημόσιο έχασε περίπου 3 δισεκατομμύρια ρούβλια, ενώ υπό έρευνα είναι πολλές ακόμα τέτοιες περιπτώσεις.
Από την έρευνα μεταξύ άλλων προέκυψε ότι ο Σερντιούκοφ διατηρούσε σχέσεις με μια υψηλόβαθμη γραφειοκράτη του στρατού, στο διαμέρισμα της οποίας βρέθηκαν πανάκριβοι πίνακες, σπάνιες αντίκες και πάνω από 100 δαχτυλίδια μεγάλης αξίας. Σύμφωνα δε με ρωσικό ταμπλόιντ, ο Σερντιούκοφ ήταν μέσα στο διαμέρισμα όταν έγινε η επιτόπια έρευνα από τις αρχές.
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-20218216

This entry was posted in Κόσμος. Bookmark the permalink.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.