Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Σε ασφυξία οι Έλληνες λόγω Μνημονίων, υπερφορολόγησης και χαρατσιών



Στο επίπεδο-ρεκόρ των 53,8 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012 το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, όπως επιβεβαιώνουν τα πλέον επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, που ανακοινώθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Μόνο μέσα στον Σεπτέμβριο, οφειλές συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, ενώ ήδη από τον Αύγουστο είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα άλλα 2,98 δισ. ευρώ χρεών προς το κράτος.


Σε κλοιό
Ουσιαστικά, η υπερχρέωση των ελληνικών νοικοκυριών από τα επαχθή χαράτσια των αλλεπάλληλων Μνημονίων είναι τόσο μεγάλη ώστε κάθε μήνα οι φορολογούμενοι αφήνουν πλέον απλήρωτα ποσά φόρων της τάξεως των 3 έως 3,3 δισ. ευρώ! Την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Έλληνες πολίτες αποτυπώνουν εξάλλου και τα στοιχεία της ΓΓΠΣ τα οποία δείχνουν ότι το 21,7% των επιχειρήσεων της χώρας, δηλαδή περίπου 239.000 επιχειρήσεις επί συνόλου 1,1 εκατομμυρίου, δεν υποβάλλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ!
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ελλήνων φορολογουμένων αυξήθηκαν απότομα κατά 6,2 δισ. ευρώ μέσα σε ένα μόλις δίμηνο! Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο προστέθηκαν στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο οφειλές ύψους 2,98 δισ. ευρώ και τον Σεπτέμβριο παρέμειναν απλήρωτες οφειλές ύψους 3,3 δισ. ευρώ, με συνέπεια το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το κράτος να φθάσει συνολικά τα 53,8 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου. Συνολικά, στο πρώτο εννεάμηνο του 2012 τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν έφθασαν τα 10,17 δισ. ευρώ, ενώ ήδη μέχρι το τέλος του 2011 είχαν συσσωρευτεί απλήρωτες οφειλές συνολικού ύψους 43,67 δισ. ευρώ!
Έβαλαν… φωτιές
Η αιτία για την οποία οι απλήρωτες οφειλές προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 6,2 δισ. ευρώ μέσα στο δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου είναι η αδυναμία των περισσοτέρων πολιτών της χώρας να εξοφλήσουν τις πολλές και υπέρογκες φορολογικές υποχρεώσεις που τους επιβλήθηκαν ταυτόχρονα με το Μνημόνιο ΙΙ και το αναθεωρημένο δις… Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2011-2015! Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η απότομη αυτή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο συμπίπτει χρονικά:
α) με την επιβολή των υπέρογκων φόρων επί των εισοδημάτων του έτους 2011, η οποία έλαβε χώρα αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές της 17η Ιουνίου με τη μαζική αποστολή 5 εκατ. εκκαθαριστικών σημειωμάτων των φετινών φορολογικών δηλώσεων,
β) με την έναρξη της είσπραξης του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών του έτους 2012, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Χωρίς δηλώσεις ΦΠΑ
Εξίσου εντυπωσιακό στοιχείο, που αποτυπώνει επίσης την αδυναμία εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων από μεγάλο αριθμό φορολογουμένων, είναι και το γεγονός ότι περίπου ένας στους πέντε επιτηδευματίες δεν υποβάλλει πλέον περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΠΣ:
* Από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να είχαν υποβληθεί 4.080.282 περιοδικές δηλώσεις, αλλά τελικά υποβλήθηκαν 3.193.041. Συνολικά 869.935 περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ δεν υποβλήθηκαν!
* Το σύνολο των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που υποχρεούνται να υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ είναι 1,1 εκατομμύριο. Από αυτούς τουλάχιστον 239.100, που αντιστοιχούν στο 21,7% του συνόλου, δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ στους πρώτους εννέα μήνες του 2012.
Γιώργος Παλαιτσάκης, στον Ελεύθερο Τύπο

This entry was posted in Πρώτη Σελίδα. Bookmark the permalink.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.