Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Περισσότερα ζυμαρικά και ψωμί, λιγότερο κρέας και ψάρι στο τραπέζι των Ελλήνων


 


Η οικονομική κρίση και οι δραστικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις αλλάζουν άρδην τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων, ακόμη και αν πρόκειται για το καθημερινό τους τραπέζι.




Ολοένα και περισσότεροι κόβουν ότι θεωρούν «πολυτέλεια» και... στρέφονται σε φθηνότερα προϊόντα που μπορούν να καλύψουν εξίσου ικανοποιητικά τις ανάγκες τους, χωρίς να χρειαστεί να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Έτσι, περιορίζουν τα χρήματα που ξοδεύουν για ψάρια, κρέας και τυριά και δαπανούν περισσότερα για να αποκτήσουν ζυμαρικά, ψωμί, αυγά και φρούτα που είναι πιο φθηνά αλλά το ίδιο θρεπτικά. Παράλληλα, μειώνουν τα χρήματα που δαπανούν σε σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία για είδη διατροφής σε μια προσπάθεια να τα βγάλουν πέρα μετά τις περικοπές στα εισοδήματά τους και την επιβολή νέων φόρων.

Τις ριζικές αλλαγές στα καταναλωτικά πρότυπα των νοικοκυριών αποτύπωσε ξεκάθαρα και η έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ) που διενήργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για το 2010. Ειδικότερα σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα μειώθηκε η μέση μηνιαία δαπάνη σε ευρώ για ζάχαρη, μαρμελάδα, μέλι, γλυκά και ζαχαρωτά (-8,9%), γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά (-3,8%), για κρέας (-2,8%) και ψάρια (-2,6%), μεταλλικά νερά, αναψυκτικά και χυμούς (-2,3%) και καφέ, τσάι και κακάο (-0,4%), ενώ από την άλλη πλευρά αυξήθηκε για τα λοιπά είδη διατροφής (2,7%), τα έλαια και τα λίπη (2,5%), τα λαχανικά (2,2%), τα φρούτα (1,5%) και το αλεύρι, το ψωμί και τα δημητριακά (0,8%). Την ίδια ώρα, τα ελληνικά νοικοκυριά μείωσαν κατά μέσο όρο 1,4% τα χρήματα που δαπανούν για να αγοράσουν είδη διατροφής, στα 351,67 ευρώ από 356,6 ευρώ που ήταν το 2009.

Δαπάνες

Από το ποσό αυτό, τα 49,10 ευρώ χρησιμοποιούνται για αλεύρι, τα 81,76 ευρώ για κρέας, τα 27,8 ευρώ για ψάρια, τα 59,8 ευρώ για γαλακτοκομικά τα 26,87 ευρώ για φρούτα, τα 41,34 ευρώ για λαχανικά, τα 19,02 ευρώ για ζάχαρη μαρμελάδα, μέλι, σιρόπια, σοκολάτα και ζαχαρωτά, τα 5,47 ευρώ για λοιπά είδη διατροφής, τα 7,14 ευρώ για καφέ, τσάι και κακάο και τέλος τα 13, 72 ευρώ για μεταλλικά νερά, αναψυκτικά, χυμούς φρούτων και λαχανικών.
Γιώργος Μανέττας

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: http://greece-salonika.blogspot.com/2012/11/blog-post_4886.html#ixzz2BXCHZRa1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.