Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

«Παιδί μου πες το password για να φας»


«Παιδί μου πες το password για να φας»
O τρωγλοδύτης M. Cyaneus ζητά από τα μικρά του κωδικό για να τα ταΐσει
Μια καταπληκτική ανακάλυψη έκαναν ερευνητές στην Αυστραλία. Διαπίστωσαν ότι ένα είδος τρωγλοδύτη (Malurus cyaneus) εκπαιδεύει τα παιδιά του όσο αυτά βρίσκονται ακόμη εντός των αβγών τους μαθαίνοντας τους έναν κωδικό επικοινωνίας τον οποίο τους ζητούν να πουν για να τα ταΐσουν. Αυτό το κάνουν για να μην μπερδεύονται και να δίνουν τροφή σε άλλα πουλάκια που έχουν 
παρεισφρήσει στη φωλιά.

Η στρατηγική

Τα αβγά του M.cyaneus είναι παρόμοια με τα αβγά ενός είδος κούκου (Chalcites basalis). Αυτοί οι κούκοι πηγαίνουν και αφήνουν πολλές φορές τα αβγά τους στις φωλιές των M. Cyaneus ευελπιστώντας ότι οι τρωγλοδύτες δεν θα το πάρουν χαμπάρι και θα θεωρήσουν τους μικρούς κούκους ως δικά τους παιδιά. Αν και τα αβγά του C.basalis εκκολάπτονται πολύ νωρίτερα από εκείνα του M. Cyaneus εντούτοις οι τρωγλοδύτες πολλές φορές ξεγελιούνται και, θεωρώντας ότι είναι δικά τους μικρά, τα φροντίζουν και τα τρέφουν.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Flinders στην Αδελαΐδα ανακάλυψαν ότι τα θηλυκά M. Cyaneus έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερα έξυπνη τακτική για να αποφεύγουν να σπαταλούν χρόνο και τροφή σε εισβολείς. Η μαμά M. Cyaneus μαθαίνει στα μικρά της όσο βρίσκονται εντός των αβγών ένα «τραγουδάκι» που αποτελείται από 11 χαρακτηριστικούς ήχους ορισμένους από τους οποίους μπορεί να παράγει μόνο το συγκεκριμένο είδος.

Οταν τα μικρά βγουν από τα αβγά η μητέρα σταματά να λέει το τραγουδάκι και αντίθετα κάθε φορά
που επιστρέφει στη φωλιά περιμένει να ακούσει τους ήχους που παράγουν τα μικρά που βρίσκονται
εκεί. Αν εντοπίσει την παρουσία μικρών κούκων οι οποίοι φυσικά δεν μπορούν να πουν το τραγουδάκι η μαμά τρωγλοδύτης τους παρατάει εκεί και πηγαίνει και φτιάχνει μια νέα φωλιά για αυτή και τα μικρά της. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Current Biology».

Διαβάστε περισσότερα http://ektiesthisi.blogspot.com/2012/11/password.html#ixzz2CZXnKFhU


Διαβάστε περισσότερα: RC-CAFE: «Παιδί μου πες το password για να φας» http://rc-cafe.blogspot.com/2012/11/password.html#ixzz2CgGPbzUg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.