Η οικονομική κρίση, εκτός της λιτότητας, επιβάλλει να γίνουμε όλοι πιο… εφευρετικοί. Τι θα λέγατε λοιπόν να εκμεταλλευτούμε την… κηπουρική τέχνη και να φυτέψουμε εποχικά λαχανικά στο μπαλκόνι;
Και πριν αρχίσετε να… γκρινιάζετε, σας παραθέτουμε τα πλεονεκτήματα της ιδέας αυτής: Πρώτον, οικονομία, φυσικά. Δεύτερον, φρέσκα προϊόντα ανά πάσα στιγμή. Τρίτον, άσκηση και αποβολή του στρες με μία κίνηση…φτυάρι και ξεκινάμε λοιπόν.
Την εποχή αυτή υπάρχει τεράστια ποικιλία λαχανικών, από όπου μπορείτε να διαλέξετε τα αγαπημένα σας και να τα φυτέψετε ακόμα και σε μία γωνιά στο μπαλκόνι σας. Και αφού αφήσουμε απ’ έξω το …παντός καιρού, καρότο ας δούμε ποια είναι τα αυτά τα λαχανικά.
- Σπαράγγια
- Σκόρδα
Το σκόρδο είναι το πιο εύκολο λαχανικό που μπορείτε να καλλιεργήσετε. Φυτέψτε τους σπόρους έναν έναν σε μικρό βάθος (τουλάχιστον ένα εκατοστό) μέσα στο χώμα και σε απόσταση τουλάχιστον 30 εκατοστά το ένα από το άλλο.
- Κρεμμύδια
- Χειμερινό μαρούλι
Για το χειμερινό μαρούλι προτιμήστε χώματα χωρίς λιπάσματα ή βοηθητικούς παράγοντες. Αφού τα φυτέψετε τις πρώτες μέρες ποτίστε το καθημερινά, μέχρι να απλώσουν ρίζα και να αρχίσουν την ανάπτυξή τους. Όσο, όμως, περνάει ο καιρός, πρέπει να προσαρμόσετε το πότισμα στις ανάγκες τις εποχής. Βέβαια έχετε πάντα κατά νου ότι τα μαρούλια αγαπούν το νερό, επομένως μην το τσιγκουνευτείτε. Τέλος θυμηθείτε ότι είναι καλύτερα να ποτίζετε το χώμα και όχι τα φύλλα, καθώς είναι πολύ τρυφερά.
- Μπιζέλια
- Μπρόκολο-κουνουπίδι
Αν και κανονικά το μπρόκολο και το κουνουπίδι φυτεύονται μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες είναι ακόμα κατάλληλες. Η θερμοκρασία για το κουνουπίδι και το μπρόκολο δεν πρέπει να ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου ούτε όμως και να είναι χαμηλότερη των 10 βαθμών Κελσίου. Βλαστάνουν σε 3-10 μέρες και μεταφυτεύονται 40 με 50 μέρες μετά τη σπορά, όταν τα φιντάνια αποκτήσουν 4-8 φύλλα.
Ανάλογα με την ποικιλία, το μπρόκολο και το κουνουπίδι χρειάζονται 60-110 μέρες από τη μεταφύτευση μέχρι τη συγκομιδή, η οποία πρέπει να γίνεται έγκαιρα, πριν οι ανθοκεφαλές κιτρινίσουν και σχηματίσουν άνθη.
- Αγκινάρα
Η φύτευση των παραφυάδων της αγκινάρας γίνεται τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο και η καλλιέργεια της διαρκεί 3-5 χρόνια γι’ αυτό η προετοιμασία του εδάφους πρέπει να είναι προσεκτική. Τα φυτά πρέπει να φυτεύονται σε γραμμές απόστασης 1-1,5 μ και να απέχουν μεταξύ τους 60-100 εκατ. γεγονός που χρειάζεται κάτι παραπάνω από ένα μικρό…παρτέρι στο μπαλκόνι σας. Ωστόσο, οι αγκινάρες μπορούν να αναπαραχθούν από σπόρους, θέλουν καλό χώμα, τακτικό πότισμα και λίπανση, καθώς και προστασία από την παγωνιά κατά το χειμώνα.
- Σε γενικές γραμμές πάντως να θυμάστε ότι η εποχή που διανύουμε είναι ιδανική για:
Να φυτέψετε: Κρεμμύδια σκόρδα, μπιζέλια, καρότα.
Να μεταφυτέψετε: Μάπες, μπρόκολα, κουνουπίδια, μαρούλια, αγκινάρες, καρότα.
Να συλλέξετε: καρύδια, ρόδια, ελιές, λεμόνια, λοτούς, κυδώνια, αχλάδια, και φυσικά καρότα.
Πηγή: clickatlife.gr
Διαβάστε Περισσότερα: http://www.e-diet.gr/2012/11/ftiakste-laxanokipo-sto-mpalkoni-sas/#ixzz2BbZVoUD7
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.