Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

O ρυθμός των ταξί άλλαξε!


O ρυθμός των ταξί άλλαξε!
Από τον Απόστολο Μαγγηριάδη
Αν η εφαρμογή Τaxibeat κάνει αυτό ακριβώς που υποδηλώνει το όνομά της (να πιάνει τον παλμό των ταξί που κινούνται πέριξ του χώρου όπου στέκεται ο χρήστης της), ο εμπνευστής της εφαρμογής, Νίκος Δρανδάκης, προσπαθεί εδώ και χρόνια να πιάσει τον παλμό μιας κοινωνίας που εξελίσσεται, όχι πάντα με ευθύγραμμο και γραμμικό τρόπο.


«Εψαχνα για μια ιδέα στο χώρο του mobile γιατί πιστεύω ότι οι αλλαγές που φέρνει στην οικονομία και στην κοινωνία είναι πολύ μεγαλύτερες από όσες έχουμε δει μέχρι σήμερα να φέρνει το web και τα social media μαζί», εξηγεί ο ιδρυτής του Τaxibeat. Η εφαρμογή έχει ήδη εξαπλωθεί σε Ρίο ντε Τζανέιρο, Βουκουρέστι, Παρίσι και Οσλο, και κάθε μήνα προσθέτει μία ή δύο καινούριες στη λίστα των πόλεων που υποστηρίζει. «Δεν υπάρχουν καλές και κακές ιδέες. Υπάρχουν ιδέες οι οποίες εξελίσσονται. Αυτό που καθορίζει το αν οι ιδέες σου θα εξελιχθούν προς το καλύτερο είναι το κοντινό σου περιβάλλον, και το ζητούμενο για την Ελλάδα σήμερα είναι να δημιουργήσει το περιβάλλον που θα εκτρέψει τις καλές ιδέες μέσα από τους δημιουργικούς ανθρώπους», σημειώνει ο Νίκος Δρανδάκης.
Πάντως, η ανάπτυξη της εταιρείας προκύπτει από στόμα σε στόμα, αφού το Τaxibeat δεν ξοδεύει λεφτά για μάρκετινγκ. Η εταιρεία αφήνει, επίσης, τον ποιοτικό έλεγχο στους πελάτες, αφού αυτοί είναι που σε τελική ανάλυση αξιολογούν τον οδηγό. Κι όλα αυτά σε έναν κορεσμένο κλάδο, με οξύτατες παθογένειες και γιγάντια προβλήματα, όπως αυτός του ταξί. «Συνήθως, το γόνιμο έδαφος υπάρχει στους πιο αναπάντεχους χώρους, και το ταξί ήταν ο κατάλληλος για να προκαλέσεις μια δημιουργική ανατροπή στο υπάρχον πλαίσιο».
Μια υπηρεσία που φιλοδοξεί να μετεξελίξει τη σχέση πελατών και επαγγελματιών μέσα σε ένα πλαίσιο κανόνων που ευνοεί και ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό στη βάση ποιοτικών κριτηρίων. «Οι καλύτερες ιδέες έρχονται όταν είσαι με την πλάτη στον τοίχο», τονίζει ο Νίκος Δρανδάκης. «Οσο διαθέτεις επιλογές στη ζωή σου, δεν πιέζεσαι. Και, ουσιαστικά, η κρίση είναι σαν να έχεις κάψει όλες τις βάρκες σου και πρέπει να αναδημιουργήσεις τον εαυτό σου. Με αυτήν την έννοια νομίζω ότι η κρίση γεννάει ευκαιρίες».
  • Κίτρινη φυλή
    Μέχρι στιγμής 1.600 από τους περίπου 14.000 οδηγούς ταξί στην Αθήνα συμμετέχουν στην υπηρεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.