Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Το «άνοιγμα» προς την Ρωσία θα διευκολύνει τις σχέσεις μας με την Δύση


Εκτός του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, το Κρεμλίνο στέλνει στην Ελλάδα και τον υπουργό Άμυνας Ανατόλι Σερντιουκόφ. Σκοπός η ενίσχυση της ελληνό-ρωσικής αμυντικής συνεργασίας. Φαίνεται ότι στην Αθήνα αποφάσισαν ν’ ακολουθήσουν επιτέλους τις εξελίξεις και να ασκήσουν πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Άλλωστε, όπως έχουμε γράψει, η ρευστή κατάσταση στην Συρία δίνει στην Ελλάδα λόγω γεωγραφικής θέσης ισχυρά διαπραγματευτικά ατού, αφού όλοι μας χρειάζονται αυτή την στιγμή. Ακόμα και οι Αμερικανοί μιλούν για διαγραφή του μισού ελληνικού χρέους...

Η Ρωσία δεν είναι το «κλοτσοσκούφι» της Δύσης, όπως επί εποχής Γιέλτσιν. Με την δυναμική πολιτική του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει καταστεί γεωπολιτική, ενεργειακή και στρατιωτική υπερδύναμη, η οποία έχει βαρύνοντα και αποφασιστικόλόγο σε διεθνή ζητήματα, επηρεάζοντας καταστάσεις. Έτσι τέθηκε και το θέμα της Ελλάδας στις γερμανό-ρωσικές συζητήσεις, με αποτέλεσμα την αλλαγή στάσης των Γερμανών απέναντι στους Έλληνες.
Την Ελλάδα την συμφέρει η προσέγγιση με την «Αρκούδα» σ’ ένα πλαίσιο πολύπλευρης εξωτερικής πολιτικής. Πολλά θα κριθούν από τις εξελίξεις στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων (GAZPROM – ΔΕΠΑ) και την στάση της Ελλάδας σε διάφορα ζητήματα, όπως στο θέμα της Συρίας, το ενεργειακό κτλ. Εάν πάλι παρουσιαστούμε αναποφάσιστοι λόγω πιέσεων από την Ουάσινγκτον, τότε dasvidaniya που λένε στην Ρωσία. Οι Ρώσοι έχουν τα δικά τους συμφέροντα και αυτά προωθούν, ψάχνοντας ταυτόχρονα «συνεταίρους». Τώρα αν αυτά συμπίπτουν, έστω και κατ” ελάχιστον με τα δικά μας, δεν έχουμε παρά να το εκμεταλλευτούμε προς όφελος της χώρας.  Άλλωστε μας συμφέρει να τους έχουμε με το μέρος μας για πολλούς λόγους.
Ήρθε η ώρα να εκμεταλλευτούμε επιτέλους το χαρτί της συμμετοχής μας στην Ενωμένη Ευρώπη και να αναλάβουμε διαμεσολαβητικό ρόλο, έστω βοηθητικό αρχικά, στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας. Ταυτόχρονα θα εδραιώσουμε διακρατική σχέση με τους Ρώσους, χωρίς τον κίνδυνο να μας «τραβήξει κάποιος το αυτί», όπως γινόταν παλαιότερα.
ΠΥΓΜΗ.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.