Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012

Κάστανα


Η μυρωδιά του ψημένου κάστανου στις πλατείες, στους πεζοδρόμους δημιουργεί τις γλυκιές στιγμές του Χειμώνα. Το Νοέμβριο τα κάστανα είναι εδώ!
Περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυλλικό οξύ, τονώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το νευρικό μας σύστημα.
Περιέχουν αρκετό νερό (52% περίπου), ενώ δεν περιέχουν πολύ λίπος (2,5 γρ/100γρ κάστανα), σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς. Είναι δηλαδή ένας ολιγοθερμιδικός» ξηρός καρπός.
Έχουν υψηλή περιεκτικότητά σε κάλιο και ταυτόχρονα χαμηλά επίπεδα νατρίου, οπότε φαίνεται να συμβάλλουν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
Τα κάστανα περιέχουν σε κάποιο ποσοστό ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστό ότι είναι ευεργετικά για τη ρύθμιση της κακής χοληστερόλης και την πρόληψη αθηροσκλήρωσης.
Τα 100γρ κάστανα δίνουν περίπου 2γρ πρωτεΐνης, οπότε σε συνδυασμό με άλλα λαχανικά ή προστιθέμενα μέσα στις σαλάτες μπορούν να ανεβάσουν την πρόσληψη της πρωτεΐνης (ιδιαίτερα χρήσιμα σε Νηστείες).
Σύσταση κάστανου: 100 γραμμάρια
Θερμίδες:170 kcal
Διαιτητικές ίνες: 6,1 g
Κάλιο: 500 mg
Βιταμίνη Β6: 0,34 mg
Πηγή: «Πίνακες σύνσθεσης τροφίμων», Α. Τριχοπούλου
100γρ. Κάστανου μπορούν να υποκαταστήσουν 2 λεπτές φέτες ψωμί ολικής αλέσεως ή 2 μικρές πατάτες βραστές ή 1 φλυτζ. ρύζι
Τα φρέσκα κάστανα έχουν λεία επιφάνεια, δε χαλάνε εύκολα, αποθηκεύονται στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Αποτελούν εύκολο σνακ, εφόσον τα έχουμε βράσει ή ψήσει, οπότε μαζί με ένα φρούτο κάνουν ένα «πλήρες» δεκατιανό. Αποτελούν πια συστατικό σύγχρονων οδηγών μαγειρικής, συνοδεύοντας κρέας, ψάρι, πίτες, τυρία με ευφάνταστους τρόπους.
Χρήσεις καστανών:
Χρήσεις κάστανου έχουμε και στη ζαχαροπλαστική (πχ γλυκό κουταλιού, κομπόστα). Προσοχή στις ποσότητες όμως, 100 γρ κάστανου δίνουν περίπου 8% των θερμίδωνπου χρειαζόμαστε την ημέρα.
Τα κάστανα έχουν ξεχωριστή γεύση και θέση στο ελληνικό τραπέζι. Γιορτές Κάστανου οργανώνονται κάθε χρόνο σε πολλά χωριά της Αρκαδίας.

Διαβάστε περισσότερα: http://rc-cafe.blogspot.com/#ixzz2B8hyxfOz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.